HOME ESA ESTEC TOURS THEMA'S UW BEZOEK FOTOPAGINA

ESA in een notendop
De European Space Agency (ESA) is in 1975 door 10 Europese lidstaten gevormd na een fusie van de organisaties ELDO en ESRO, die werden opgericht in 1964 om Europa onafhankelijke toegang tot de ruimte te geven voor onderzoek en exploratie.

ESA's belangrijkste vestigingen zijn: Hoofdkantoor in Parijs; ESA's technisch hart ESTEC in Nederland; ESA's mission control ESOC en de European Astronaut Centre, beide in Duitsland; ESA's Earth observation centre ESRIN in Italië; the space science and astronomy centre ESAC in Spanje; the space security and education centre ESEC in België; en ECSAT in het Verenigd Koninkrijk voor telecommunicatie en applicaties. Vandaag telt ESA 22 lidstaten en heeft samenwerkingsovereenkomsten gesloten met verschillende landen, waaronder Canada.

Wat is ESTEC (European Space Research and Technology Centre)?
ESTEC in Noordwijk, is ESA's technisch hart, waar alle Europese ruimtemmissies beginnen. Ongeveer 2.700 mensen uit de 22 Europese lidstaten werken er aan de planning, het ontwerp, de research en het testen van ruimtemissies. De activiteiten bestrijken bemande ruimtevaart, ruimteonderzoek, exploratie, aardobservatie, raketontwikkeling, navigatie, telecommunicatie, robotics, materiaalonderzoek, technologieontwikkeling en technologieoverdracht.

Alle budgetten en projecten worden beheerd door ESA ESTEC, maar de feitelijke ontwikkeling en constructie van de satellieten gebeurt in de lidstaten. Ongeveer 85% van het budget wordt besteed aan contracten in de  Europese industrie.

Voordelen van de ESA ruimtevaartprogramma’s
ESA satellieten bieden ons betere weersverwachtingen, preciezere navigatie, nuttige applicaties, sneller internet, veiliger luchtverkeer, live TV, betere milieubewaking en veel meer. De investering in ruimtevaart verdient zich veelvoudig terug.
De Europese ruimtevaartindustrie stimuleert samenwerking en creëert kwalitatief hoogwaardige banen. Het maakt bedrijven meer concurrerend en is de drijvende kracht achter innovaties die de levenskwaliteit van mensen wereldwijd verbetert.